Alternatieve oplossingen

Een Windows SBS server is een oplossing die door standaard wordt voorgesteld. Weet dat er alternatieven zijn die meestal een stuk goedkoper uitvallen. Echter, voor alternatieven gaan vraagt soms durf en overtuiging.  Lees verder hoe en waarom…

Met de komst van de iPhone is Mac nu gemeengoed geworden en durven mensen een Mac overwegen. Weet U dat met één Mac server inclusief licentie (officiële prijs 825 EUR) zonder probleem tot 25 PC’s (theoretisch maximum 150) met windows kunnen worden beheerd? Een equivalent met Windows SBS met 25 CALs kost al snel een veelvoud (geschat 3500 EUR, zie prijzen hieronder).

Voor de echte durvers: Een bedrijf met 5 gebruikers zou ook linux kunnen gebruiken in combinatie met een hosted oplossing voor e-mail. Kost: 250 EUR per PC plus hosting kost. Soms is installatie van windows desktop virtualisatie nodig om specifieke programma’s te laten werken.

Waarom kiest dan niemand voor deze oplossingen?

  • Het is ‘te’ alternatief. De meeste gebruikers kiezen voor hetgeen iedereen al doet.
  • Veel bedrijven bieden Microsoft support aan. Vermits de prijzen hoog zijn, zijn er voldoende marges voor commissies en is de keuze tussen verschillende bedrijven groot.
  • Support voor deze alternatieve systemen wordt enkel gegeven door echte IT-professionals. Deze zijn meestal iets duurder dan de beginnende Windows IT-KMO die meestal op de markt zit met markt-introductie prijzen. Daarenboven zijn veel van de IT-professionals echte IT-ers. Ze zijn dus niet goed in sales en promotie, en je kan ze moeilijk vinden.
  • Alternatieve systemen hebben een slechte connotatie. Er zijn veel hobbyisten bezig met deze systemen. Deze geven echter niet de professionele support en hebben niet de ervaring die de markt nodig heeft. Technisch zijn zij daarom niet slecht. Als leek is het moeilijk het verschil te merken tussen een hobbyist en een professional.

Overweegt U deze alternatieven, neem dan contact op.  Ik geef zelf geen support, noch voor de Windows oplossingen, noch voor de alternatieve oplossingen.  Ik kan U wel begeleiden in het maken van een prijsbewuste keuze.

Prijzen* voor Windows SBS en Windows Enterprise server

Product Aantal
gebruikers
Prijs
jaar 1
Prijs
na 3 jaar
Opmerkingen
Windows SBS 5 875 EUR 2625 EUR extra cals nodig
Windows SBS CAL 5 80 EUR 240 EUR totaal max. 75 (50 users)
Windows Ent 0 1417 EUR 4260 EUR min 2 nodig
Windows Ent CAL 5 50 EUR 150 EUR ook exchange
Windows Exch. CAL 5 65 EUR 195 EUR ook anti-virus/spam/backup
Backup-anti virus 1 150 EUR 450 EUR per server
Backup-anti virus 1 30 EUR 90 EUR per gebruiker

Samengevat, minimale kosten over 3 jaar

  • site met SBS en 50 gebruikers: 9735 EUR + hardware + support
  • site met Enterprise en 75 gebruikers: 21300 EUR + hardware + reserve-server + support

Deze prijzen zijn voor licenties.  Naast deze licenties is er nog steeds support nodig.  Het is uitgesloten dat een bedrijf zonder IT afdeling voorziet in zijn eigen support, tenzij er gebruik gemaakt wordt van Mac server en er minder dan 25 gebruikers zijn op 1 locatie.


Geplaatst in Company.

Geef een reactie